kawa arabica w ziarnach

kawa arabica w ziarnach

Zwykło się twierdzić, że jeśli korzystna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

z kawą
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkowicie przeróżne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie podobne, to jednakże się różnią.
Arabica Afryka
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok i uwielbia ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją łączyć z aromatami, dlatego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dokładnie skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko dodatkiem.