Pasta czyli makarony

Pasta czyli makarony

Świetna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, które proponuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń i duża dawka zdrowia.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie posiłki

Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. Fajna restauracja włoska Kraków Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.

Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film